tisdag 14 februari 2012

Köttet, igen

Om det FORTFARANDE finns personer som köper icke-svenskt kött så hoppas jag att man en gång för alla ändrar sig efter senaste dagarnas SVT-rapportering om slakt utomlands. Läs och se inslagen här! ICA sade t.ex. igår att de "inte kan garantera att köttet kommer från etisk slakt med bedövade djur".

Titta alltid ursprung på förpackningen! Och om det inte står något, fråga i butiken! Ibland är det t.ex. "extrapriser" i charken, fråga då var köttet kommer ifrån innan du bestämmer dig för om du vill handla. När du köper bacon, varmkorv, köttbullar, falukorv, salami, titta ursprunget på köttråvaran.

Att det är dyrt med svenskt, helst lokalt, kött är inget bra argument, jag är ledsen men det håller inte. Det är bättre att äta vegetariskt oftare än att köpa billigt, utländskt kött. Nästa gång affären lockar med extrapris på tysk fläskfilé, falukorvar och bacon, fundera en gång till innan du stoppar ner varan i vagnen.

10 kommentarer:

Löpning & Livet sa...

Det är fruktansvärt!! Och jag fattar inte hur det kan finnas en sån vidrig syn på djur.

Jag tycker inte att det nödvändigtvis behöver vara fel att äta kött eller att alla ska bli vegetarianer, men om alla tänkte mer på vilken typ av kött de åt (helst vilt och kött från en småskalig gård i närheten där de vet att djuren haft det bra ända fram till slakt) skulle alla på jorden få det så mycket bättre. Bättre miljö, bättre hälsa, rätvisare fördelning av maten osv.

mbh sa...

Detta har jag missat helt och kanske lika bra det :/ men som tur är köper jag bara svenskt kött. Även om det säkert finns brister även inom den svenska köttindustrin så har vi iaf det strängaste regelverket och man får ju utgå ifrån att de flesta följer det.

Anonym sa...

Reinfeldt har ju uttalat sig positiv till denna typ av slakt, förvånansvärt nog, så det är nog bara en tidsfråga innan vi även i Sverige tillåter sådant. Sjukt är bara förnamnet.

mikael sa...

Jag äter kyckling och fisk men mitt samvete knackar hela tiden på.

Vet inte om den svenska kött- och fågelindustrin är så mycket bättre.
Se inslaget från Landet Brunsås hur man föder upp och slaktar kycklingar i Sverige. Det är f-n som man blir illamående men ändå äter jag det? Jag får inte ihop ekvationen själv ...

Etisk och slakt är två ord som står i motsatsförhållande till varandra. Finns det något försvar för det?

Tills vidare är jag fisk- och fågelätare ....

mikael sa...

Tycker det är jättebra att en så pass känd person som Anna Mannheimer sätter ord på omvärldens reaktioner på adoptivfamiljer.
Jag hoppas inte dessa tankar är representativa för den stora befolkningen.

Elina sa...

Bra att du uppmärksammar detta! Jag missade också det på nyheterna igår.

Att bara köpa MSC-märkt fisk kan också behöva påminnas om!

Erika sa...

Jag har faktiskt inte ätit kött på 6 år. Så jag har gott samvete. Men jag håller med dig fullständigt!!!

LL sa...

Jag vågar faktiskt inte följa länken i ditt inlägg. Jag anar det värsta. Men vi köper aldrig annat än svenskt kött. Det är vi noga med.

Anonym sa...

från december 2014 blir det krav på ursprungsmärkning på allt kött. Idag är det bara lagkrav på det för nötkött. Förhoppningsvis blir det ännu lättare att göra medvetna val i köttdisken då. Men jag tillhör absolut dom som borde och vill äta mer vegetariskt. Fast mitt samvete är ganska gott eftersom jag har extremt lokalproducerat kött i min frysbox. /Malin

Jonna sa...

Men Malin visst brukar det väl stå ursprung på kött om man kollar noga på etiketten? Om det inte står något utgår jag ifrån att det inte är svenskt!