söndag 15 februari 2009

Bröd i springform

Gjorde ett springformsbröd härom dagen. Det är ganska enkelt och gott, man kan t.ex. göra det på kvällen innan man går och lägger sig och grädda det på morgonen pga den långa jästiden. När det är klart skär man det som tårtbitar och delar. Jag använde solrosfrön, hasselnötter och mandlar istället för de fröer och nötter som står i receptet. Det är lite för ljust för att funka som vardagsbröd tycker jag, men funkar ju fint ibland eller till middagar, fest etc. Jag packade en korg med brödet, smör och ost och bjöd mina arbetskamrater på lite frukostfika, de gillade det i alla fall. :)
Springformsbröd med nötter och frön
1 form
ca 12 g jäst (1/4 pkt)
5 dl vatten
1 dl fil eller naturell yoghurt
2 tsk salt
½ dl linfrö
1½ dl havre- eller vetekli
7 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl valnötter
1 dl frön eller nötter till garnering, olja att smörja formen med
Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den i vätskan. Tillsätt resten av vätskan och de torra ingredienserna, inklusive nötter och frön. Bearbeta degen i 10-20 minuter i en degblandare eller för hand (här var jag nog lite lat och bara rörde samman ingredienserna). Häll den lösa degen i en oljad springform, ca 24 cm i diameter. Låt stå i rumstemperatur i 8-12 timmar under plastfolie eller bakduk. Strö över solrosfrön och grädda ca 1 timme i 175 grader.

1 kommentar:

Anonym sa...

lär väl prova detta nån gång dååå... springform = pajform eller vad?