torsdag 2 augusti 2012

Fantastiska friskvård!

Min nya arbetsgivare har förstått att friskvård är viktigt! En timme i veckan får vi ta ut. Det är väldigt bra, även om det gärna skulle få vara tre timmar. Jag vet att Träningsglädje presenterade en spännande framtidsvision kring detta tidigare! 

Det är hursomhelst en timme jag kan lägga på ett morgonpass, förlänga lunchen och lunchträna, eller gå hem en timme tidigare och träna då!

Friskvårdstimmen är en het potatis. På mina tidigare arbetsplatser har den skurits bort. Argumenten har bl.a. varit att det inte finns forskning som visar att friskvård på arbetstid leder till friskare personal och lägre sjuktal, att timmen inte utnyttjas till friskvård och träning utan att folk istället går och handlar och går hem.

Jag ser det såhär: Jag kommer varken att träna mer eller mindre tackvare friskvårdstimmen. Däremot är det en bra gest av arbetsgivaren, att jag en dag i veckan får använda en timme arbetstid till träning. Det är en värdefull timme och gör att jag t.ex. vintertid kan få träna i dagsljus istället för i beckmörker en dag per vecka. För mig är det en personalförmån som jag uppskattar.
Kontorsråttan
Om man är orolig för att personalen inte gör det de ska med sin friskvårdstimme, styr upp det då? Jag har ingenting emot att redovisa vad för slags friskvård jag gör på min timme. Samtidigt som det är ett eget ansvar. Och att det egna ansvaret kan både brukas och missbrukas kommer vi nog aldrig ifrån...
Idag använde jag min timme till en tur på landsvägscykeln! Det blev 1.12 timme cykel och jag är glad att jag hostat upp tempot på träningspassen även om jag cyklar ensam och periodvis i motvind. Efter det klippte jag gräset och plockade blommor med mina små vänner och grannar Taha och Maryam. Kvällen har känts hur lång som helst!

4 kommentarer:

Elina sa...

Jag tror bara att det finns fördelar! En bra gest som visar att man värnar om sin personal. Jag hoppas att jag får den förmånen någon gång :) Annars får jag spela fotboll med eleverna på lunchrasten.

Karin sa...

De tog bort vår timme. Med hänvisning att det inte var rättivst (för t.ex. lärare som inte kan ta ut den och får ta pengar istället). Det suger. Jag tycker att den betydde mycket. Njuut!

LinaTriathlet sa...

Tummen upp för friskvårdstimme! Bra av arbetsplatsen att ha sådant! Härligt att det blev en tur på hojen! :)

Snorkkis sa...

Jag tror också att alla är vinnare på friskvårdstimme. Min arbetsgivare införde det för ca 2 år sedan och vi är ett gång som är ute och springer på fredag eftermiddag, ett annat gäng spelar innebandy och några gymmar. Även om det i sista ändan är så att vi jobbar över utan kompensation för att vi varit ute och kutat känns det som att det är en väldigt värdefull grej. Framför allt för sammanhållningen i organisationen - de som jag sprungit med nu senaste åren har jag fått väldigt bra kontakt med, och kulturen på arbetsplatsen vinner helt klart på att man gör saker (förutom jobbar) tillsammans.