torsdag 30 augusti 2012

Lätt&Lagom i skolan

Leksands kommun kommer att byta ut den röda standardmjölken mot grön mellanmjölk. De byter även ut Bregott mot Lätt&Lagom, i extremt icke miljövänliga portionsförpackningar.  Vi gör det för barnens bästa, sa kostchef Tullie Sundberg när föräldrar undrade varför under ett möte. Det kan vi läsa i dagens Falu Kuriren.

Även i Dala-Demokraten skriver man om den rapport som visar att många barn över överviktiga. Ett led i att skapa bättre förutsättningar är alltså att byta ut mjölk och smör mot lättare alternativ.  

Jag känner mig tudelad till detta! Och ena sidan hävdar en läkare att Lätt&Lagom är bättre då det innehåller mindre mättat fett. Och andra sidan så läser jag Lätt&Lagoms innehållsförteckning och finner att frånsett rapsolja innehåller det en hel del annat... Bregotts innehållsförteckning visar på mindre tillsatser och idel "naturliga ingredienser". 

En liten Twitter-debatt inleddes där ordförande för Stöd och Lärande (fd Bildningsnämnden) Sakarias Winberg skrev till mig att "för mycket av det goda gör att hjärt- och kärlsjukdomar tilltar". Jag menade att man silar mygg och sväljer kameler, det är knappast smöret på mackorna som är problemet. Jag fick då som svar att detta är en av flera åtgärder, jag väntar nu på att få mail om vad de ytterligare åtgärderna består i. Och ja, känner mig som en påstridig kommuninnevånare men visst är detta frågor som engagerar!

Personligen föreslår jag fler idrottstimmar i skolan, jag hörde att förskoleleverna på en av kommunens skolor idrott en gång varannan vecka! Här finns det mycket att göra, vissa skolor inför lek- och idrottstimmar flera gånger i veckan för att uppmuntra till rörelse. Ekologisk, närproducerad mat (som jag vet försvåras till viss del pga. upphandlingslagar) och andra åtgärder som fokuserar på positiv kroppsbild och glädjefyllt förhållande till mat förespråkar jag. 

Att börja inför lättprodukter även för småbarn - det känner jag mig spontant tveksam till! Vad tycker du?


9 kommentarer:

Anonym sa...

Ja,lättprodukter för barn är vansinne. Det är inte mjölkfettet som är boven, det är nyttigt _och_ mättar bättre än lättvarianten. Helt fel. Margariner är kemiskt framställda, smör är naturligt.

Emelie sa...

Naturligt men såklart med måtta! Och mer rörelse på schemat!!

Veronica sa...

Lätt&lagom, vilken skit! Är det ett skämt eller?

andreas sa...

ja det är faktiskt skitdåligt med idrott varannan vecka två ggr i veckan minst tycker jag.kramar

Elina sa...

Jag håller med dig! Är inte så haj på sånt här egentligen, men nog tycker jag att det säger sig själv att naturligt är bäst. Och jag tror inte heller att det är bregottet som är boven i "dramat".

Ska göra mitt bästa för att få barn att röra sig mer i skolan ;) Samtidigt får man inte glömma att vissa barn håller på med typ tre sporter på sin fritid. De får ju säkerligen mer än nog. Svårt!

Yvonne sa...

Håller med dig till fullo, Jonna! Helt sjukt att servera "light"-produkter. Sätt in mer lek och rörelse på schema istället. Jag har erfarenhet av att i F-klass är det sporadiskt med rörelse och endast ett tillfälle/vecka under EN termin. I 1:an är det faktiskt inlagt två gympa-tillfällen/vecka. Återstår att se om detta även gäller till våren...
Röstar helt klart på mer lek och rörelse och mindre konstgjorda produkter på matbordet!

mikael sa...

Du har helt rätt i dina synpunkter.

Naturliga produkter är det bästa. Föräldrarna har ett ansvar i detta men naturligtvis även skolan.

Lightprodukter går bort

felicia sa...

Tycker också att mer idrott eller rörelse på schemat borde vara en bra början. Kanske promenad på schemat?
Jag tror också att många väljer att äta ute tex pizza många dagar i veckan då maten som serveras kanske inte alltid är toppen vilket säkert också bidrar till dåliga matvanor.

Kram! Strid på

Kairi Hysing sa...

Hej! Hörde om ditt inlägg genom en gemensam bekant till oss, Michaela. Nu är det så att Leksands Kommun redan HAR infört margarin och mellanmjölk och jag känner sådan maktlöshet. Jag var med på mötet som anordnades förra veckan och ifrågasatte det onaturliga konsistensen i margarinet, utan någon konkret svar. Skulle gärna vilja höra vad Sakarias har skrivit till dig mer. Jag vill kämpa för att detta ska ändras! MVH/Kairi