tisdag 13 december 2011

Jag blir ibland så ledsen och uppgiven när jag än en gång uppmärksammas på snedfördelningar och trånga könsroller. På hur kvinnor och mammor skuldbeläggs för att de t.ex. lägger mycket tid på träning. Säkert blir pappor också skuldbelagda.

Eller hur "kul" det är att skämta om bladdriga fruntimmer. Där kan vi prata myt, det finns inget som helst vetenskapligt belägg för att kvinnor pratar mer, snarare mindre än män. I Dalarna hade vi en chef som skickade ut den här lustiga bilden till sina anställda som "julkort". Kul? Nä, verkligen inte. Bilden är både olustig och obehaglig.

Det är väl bara feminister som orkar bråka om sådant där, fick jag höra. Feminst = tråkig person som inte kan ta ett kul skämt.

Ja, jag är självklart feminist. Jag tror på jämställdhet, jag tror inte på trånga, snäva könsroller som vingklipper både män och kvinnor.

Det syns inom träning, det syns överallt. Hur vi "ska vara", hur vi "ska se ut". Jag fick på ett gruppträningspass höra av instruktören att "vi tjejer skulle akta oss för att träna vissa saker för att undvika att få tjocka nackar, man vill ju inte se ut som en oxe, höhö". Nä, vi ska ju ha smala svanhalsar. Armar och mage kanske kan vara tonade, men hals och ben ska vara smäckra. Markerad rumpa, snygg klyfta. Fast just ja, brösten blir ju inte direkt stora av idogt konditionsidrottande.

Jag orkar sällan ta alla diskussioner längre. Orkar sällan förklara att det inte handlar om att jag är avundsjuk och bitter på dem med större bröst och smäckrare ben. Att det är därför jag är feminist, för att jag är så himla avundsjuk!

Men jag orkar älska min egen kropp, orkar försöka uppmana andra att göra detsamma. Och jag tänker aldrig sitta tyst i fikarummet och titta åt ett annat håll när någon drar sexistiska eller rasistiska skämt.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Tror du skulle gilla att läsa denna blogg om du inte redan hittat den http://www.alltforforaldrar.se/ladydahmer/index.html /Malin L

Löpning & Livet sa...

Fina du!

Ja, jag kan bli så fruktansvärt trött på alltihop att jag bara vill ge upp. Det känns liksom som ett stort oöverstigligt berg.. Men jag fortsätter att kämpa änså och hoppas på att världen är åtminstone lite bättre innan jag dör.

Sedan jag fick barn har jag om möjligt slagits ÄNNU mer av hur snett allt är. Hur vi (ja, även om vi är genusmedvetna gör vi saker av bara farten, för det är så inlärt..) placerar in barn i fack från den dagen de föds. Sorgligt.

Och jag kan också tipsa om lady dahmer. jag håller inte alltid med om allt (särskilt inte hennes åsikter om lchf, övervikt mm) men det mesta är rikgit bra!

andreas sa...

bra jonna du är så klok kramar

Karin sa...

Kloka du! Inget "jag är inte feminist men..." skitsnack från dig inte!

P.s. Lady D kan vara rolig men i mitt tycke finns där mycket att ifrågasätta. T.ex. hennes syn på vemn som ska vara hemma med barn.

elly sa...

agreed! sånt här lackar jag lika mycket på som folk som säger att de inte bryr sig om miljön. de vet så lite om sitt eget bästa, jag blir så trött. och ja, det är väldigt tröttsamt att ständigt jobba i motvind och behöva förklara sig, vare sig det gäller miljön, vegetarianism eller jämställdhet. men vi måste orka ta diskussionen! annars blir det aldrig någon bättring!

Slans sa...

Heja! Du har så rätt och gör så rätt när du skriver om det!

julia sa...

Så sant!

Helena sa...

Åh vad bra skrivet! Båda av dig och Andréa!
Jag är gravid nu och har redan fått höra otaliga gånger att "ja, passa på att träna du nu, för sen får kommer du inte få någon tid till det"! Jäklar så arg jag blir då! Och min sambo har inte fått såna kommentarer en enda gång...
För att inte prata om vilka reaktioner vi får när vi berättar att vi kommer lägga pengarna på en fin och bra löpvagn (som ofta är svår att få tag på begagnad) och köpa en bra och billig begagnad "vanlig" vagn på Blocket...

LL sa...

Det var det värsta?! Vilket julkort! Hoppas att den som skickade kortet sätter julskinkan i halsen!