fredag 28 september 2012

Reklamombudsmannens dom mot One Way

Minns ni det här? I slutet av juni reagerade jag kraftigt mot One Ways skidreklam... En bild av reklamen finns här, för den som är intresserad av hur den faktiskt såg ut...

Jag bloggade, twittrade och anmälde reklamen till Reklamombudsmannen (RO).

Idag kom deras beslut, baserat på anmälan från mig och en till privatperson.

Deras beslut säger att reklamen är könsdiskriminerande, och strider därmed mot artikel 4 i Internationella Handelkammarens regler för reklam och marknadskommunikation! 

RO skriver... "Enligt praxis anses det vara kränkande när en kvinna eller en man framställs som ett sexobjekt utan någon koppling till den marknadsförda produkten. Utformningen av reklamen, till exempel val av klädsel, modell, poser och miljöer, påverkar bedömningen.

Reklamombudsmannen finner att det inte finns någon ko
ppling med en kvinna klädd i baddräkt och sandaletter och den marknadsförda produkten skidor. Genom sin klädsel framställs hon som ett rent sexobjekt och reklamen får därför anses kränkande för kvinnor i allmänhet. Reklamen är därför köns-diskriminerande och strider därmed mot artikel 4 första stycket i ICC:s regler."

Varför är jag en så besvärlig person och anmäler detta? Jag kan tillägga att domslutet i sig inte innebär några direkta 
repressalier mot One Way - förutom en påpekan och ett domslut som i bästa fall uppmärksammas, och kanske får dem att tänka till en annan gång. 

Men jag vill inte bara sitta still och tiga när privatpersoner eller företag uttrycker sexistiska åsikter och förmedlar en stereotyp, förlegad bild på kvinnor och kvinnliga idrott. Det vore ju samma sak som att inte bry sig, eller tycka att det är okej. 

Jag blir särskilt upprörd att ett företag som tillverkar sportutrustning, och som har ett allmänt gott renommé i skidvärlden, inte tar bättre ansvar och är mer påhittiga i sin marknadsföring... vem blir sugen på att köpa ett par skidor av att se bilden på den avklädda tjejen med sugande blick? Inte jag i alla fall. Det känns så slitet, trött, gammelmodigt och taskigt. 

Jag vill ha svett, styrka, muskler och träningsglädje! Inte en sexistiskt framställd bild på en modell i bikini. Sätt på henne skidkläder och skicka ut henne i spåret... 

5 kommentarer:

Karin sa...

som sagt, både imponerad och skitglad! Du är cool!!

Oskar sa...

Well done, Jonna!

Ingmarie sa...

Bra rutet! Och kör hårt i morgon!

Anonym sa...

Strongt och bra gjort Jonna!!

Malin sa...

heja jonna. jättebra. om man slutade bry sig - vem vore man då? nej - våga vara besvärlig säger jag bara. du är en stor inspiration. puss