torsdag 20 september 2012

Karaktär att träna - och att låta bli

Om man är biten av träningsdjävulen och lätt beroende av detta, så krävs det ingen karaktär för att ge sig ut och träna. Tränar gör man som en del av vardagen, lika väl som man städar, tvättar och lagar mat. Jag gör den träning jag tänkt mig genomföra, jag funderar inte om jag ska eller om jag inte ska.

För mig, och många andra, krävs det mer karaktär att låta bli att träna. Som när kroppen är trött, sliten, man har ont någonstans, eller som idag - nästan frisk! Många gånger har jag chansat och gett mig ut, alltför tidigt. Inga säkerhetsdagar, lockelsen att få byta om till träningskläder och ge sig ut, svettas, få sina efterlängtade endorfiner i systemet har varit för stor.

Idag är jag stolt över mig själv, istället för att göra detta, när jag är på gränsen till frisk, så tog jag en promenad. Idag igen.

Det här med att vila är svårt. Och viktigt. Det pratade både Anna Haag och Charlotte Kalla om. Visst handlar resultat om att träna mycket, men det handlar även om att vila. Och vad du gör när du väl vilar! Anna Haag pratade om kvaliteten i vilan, att inte då passa på att göra tusen andra saker. Att se till hela din livssituation.

Jag jämför mig absolut inte med elitidrottare, men samtidigt så arbetar de flesta av oss motionärer heltid, och att arbeta är inte att vila. Även om jobbet inte är fysiskt tungt, så tar det mycket energi att arbeta med huvudet också...
Vila med kvalitet, i Kinnvallsjösätra iklädd min mammas gamla lila 80-tals väst! Fast just i Vallen är det svårt att "inte träna"... 

Har du karaktär att träna, och att låta bli?

11 kommentarer:

Löpning & Livet sa...

Jag borde bli lite bättre på att verkligen ta det lugnare de perioder jag bestämt att jag ska göra det. Svårare än an kan tro!

Malin sa...

ja det blir ju lite som en "drog" för er som tränar mycket. själv har jag ganska lätt att inte träna just nu haha

Caroline - Klara,färdiga,Spring! sa...

Mycket klokt inlägg!
Jag har verkligen svårt att vila, känner liksom att jag går miste om träning:)
Men jag har insett nu, efter en del vila pga skada, att vilan gjort gott och haft bra inverkan på formen!

Tror generellt att vi som är vana att träna mkt har svårt att vila:)

Elina sa...

Jag är nog någonstans mittemellan. Just nu är jag inne i en period då jag helst bara ligger i sängen hela kvällarna. Både tisdagens och torsdagens träning har varit lite av orsaken "gör jag det idag, slipper jag imorgon".

Att kunna vila är ett måste, helt sant.

LinaTriathlet sa...

Bra inlägg Jonna! Vilan är det svåraste passet för mig att ta ut! Jag behöver verkligen bättra mig!

Maria sa...

Har tyvärr alltför stor karaktär att träna, men efter jag åkt på en släng av överträning förra året är det inte alls svårt att vila nuförtiden. Det vill jag absolut inte ha igen, men tyvärr krävdes det en dikeskörning innan jag blev smartare.

Mia sa...

Ja, det är verkligen svårt att ha ro i kroppen och vila ibland, men kroppen behöver ju det. Efter en överansträngningsskada har jag verkligen insett det.

Anonym sa...

Mycket bra inlägg! Våga träna - men även våga vila! Och att våga vila någon dag extra efter sjukdom istället för att börja för tidigt och missa några veckor extra i slutändan iallafall...

PS. Jag jobbar med 7-åringar

Snorkkis sa...

Mycket klokt och mycket viktigt. Bra att du tar upp den viktiga vilan!

Ingmarie sa...

Sen är ju det där med "vila" ett relativt begrepp...
:-)

Anonym sa...

Bra inlägg! Jag är rätt bra på att vila två dagar i veckan från träningen, men jag jobbar som hästskötare och har ett väldigt aktivt jobb och vilar väl egentligen inte helt och hållet..