tisdag 13 mars 2012

#Låtbilenstå

När vi ändå håller på med utmaningar av alla dess slag, häng med på en till! Låt bilen stå!

Bensin kostar snart 16 kr litern. Ibland kan det kännas surt för oss lantisar... det finns nämligen ganska skralt med kollektivtrafik här! Avgångarna är få. Avståndet mellan hållplatser är långt.

Jag samåker till jobbet. Ibland är vi fem stycken som tränger in oss i en liten bil. Det känns bra, ekonomiskt och i samvetet. Men det är jobbigt att samåka också, du ska anpassa dig till andra och andras tider. Din egen frihet blir begränsad.

Tur därför att cykelsäsongen närmar sig. En utmaning i vår får bli #låtbilenstå! Självklart inte enbart av egoistiska, ekonomiska skäl utan även av hälso- och miljömässiga skäl. Vilken närmiljö vill Du ha?

Jag har cirka 22 km till jobbet. För långt för transportlöpning, men inte för transportcykling! Det kommer även hjälpa mig att få kvantitet i cyklingen inför Vätternrundan. Och det behöver jag! Jag är nybörjare på landsvägscykel och på något sätt ska jag cykla 300 km i juni...

9 kommentarer:

mikael sa...

När vi sparade pengar till adoptionen valde vi att sälja bilen. Den stod och kostade pengar och vi använde den väldigt sällan.

I takt med att Kakan blir äldre känns det som om bil kanske är "nödvändigt". Just nu funkar det bra. Fast det skulle vara skönt att bara kunna ta bilen en sommardag och åka ut till havet utan att trängas med vagn och allt vad det innebär på en supervarm spårvagn.

elina sa...

jag cyklar eller går :)

mor sa...

Jag hänger på! Börjar cykla till jobbet efter påsk, kanske före! Kommer att gå ibland också för omväxlingens skull!

Malin L sa...

Jag är med!

Håller som bäst på att ingjuta tillräckligt med självförtroende i sonen så att han ska våga åka med bussen ända in till Noret efter skolan (han går i Ullvi skola och jag bor i Övermo). På så sätt kan vi ställa bilen och cykla till Noret varje dag! Måste bara börja med att köpa mig en cykelhjälm!

Emelie sa...

Jag cyklar, går eller i värsta fall åker jag kollektivt! Bilen om jag måste ha den i jobbet.

Snordyrt med bensin nu!!! Galet!! Tänk att dom bara tänker på storstadsmänniskor...

andreas sa...

ska försöka kramar

Cykling min passion sa...

Åh älskade Jonna!Jag sitter och nästan gråter när jag läser vad du skrivit till mig! Du är så klok och dina ord är så bra! Tack!!!

Åh det ska bli grymt kul att följa dig och din racersäsong! :) Hoppas att jag kan cykla i sommar i alla fall, det får vara målet att jag ska upp på cykeln och susa! :)

Kramar till dig!

Karin sa...

Oj då! Det blir ett dagsverke det med 2,2mil, du är tuff! Fast det är ju även en fråga om inställning. Ha så kul på cykeln!

LL sa...

Jag får lite dåligt samvete när jag läser ditt inlägg. Vi åker bil fast vi har drygt fyra kilometer till jobbet.
Jag skyller på trasiga cyklar, men snart kommer makens nya cykel hem och då, då ska vi cykla. Massor!

Men fler borde absolut ta cykeln i stället för bilen. Bra initiativ! :-)