tisdag 25 januari 2011

Träning mot stress

Att träning är den bästa terapin efter en jobbig dag vet vi ju redan, men jag tror även det är bästa boten mot fysisk stress! Jag har "hört" (kan någon bekräfta detta?) att när människan utsätts för stress så förbereder sig stenåldersmänniskan inuti för flykt (dvs fysisk ansträngning). Vi samlar då t.ex. på oss fett i blodet som skall användas vid den stundande flykten!

Men sen... kommer vi hem från jobbet/stressen, och lägger oss i soffan. Vi vill ju bara ha vila, lugn och ro efter en tuff dag! Men då blir det fel i kroppen, ingen fysisk ansträngning, inget sätt att få bort blodfetterna som då stannar kvar! Det innebär att bästa sättet att rena kroppen från stressen är med fysisk ansträngning.

Hur det än är med det så fungerar JAG så! Mer än någonsin längtar jag efter hjärtats hårda pumpande av fysisk ansträngning när huvudet känns suddigt och sulligt efter hysteriska dagar.

Idag åkte jag till Källan. Det var kallt ute igen, och stjärnhimlen blinkande. Spåren i Källan har tidigare inte varit så bra men nu har de en ny spårmaskin och kunde de presentera en riktig räls! Hårda, tydliga spår och det gick att åka fort i det väldigt kuperade spåret. Jag hade tänkt att bara åka 10 km men var bara tvungen att åka 15 km (dvs tre varv), det var ju så kul! 1.01 h tog det, så fort har det aldrig gått att åka där förut! Och nu känns både kropp och knopp i harmoni.

3 kommentarer:

Slans sa...

Jag har inte hört talas om det, men säger du det så ;)

Malin sa...

Så har nog du funkat längre än vi tror. Tänker på att du gjorde lika när du hade häst :)

Malin sa...

Så härligt det låter med dina skidturer! Jag håller med dig fullt. Träning är bra som sjutton när man är stressad. Finns absolut inget bättre när man behöver rensa skallen.