onsdag 12 januari 2011

Skidåkning med fettpåslag

Förlåt min frånvaro! Jag har haft fullt upp och varit trött. Men nu, efter min lediga onsdag, känner jag mig på topp igen! Alla som har minsta möjlighet borde prova att jobba 80 %, det är underbart, underbart.På bilden har jag min fleecefodrade buff på mig som jag fick i julklapp, den är toppen!

Igår kväll fick vi testa att köra i "snabba" spår. Efter tögrader och frysning var spåren sådär lagom isiga och fina. Vi åkte 16 km i Insjön. Första 8 km gick i dryga 4.00 min-tempo men tappade sedan några minuter på sista 8 km. Total tid cirka 1.08 h. Det kändes ändå som det hade lönat sig att vila i två heldagar eftersom min kropp var så matt efter två veckors ski camp över jul och nyår.

Eftersom både jag och JW var lediga idag så hade vi planerat in ett ett längre skidpass. Så idag blev det tre varv i Insjöns elljusspår, 24 km. Planen innan var att försöka hålla ner tempot och genomföra passet med lågpuls och bra känsla. Det gick sådär... Faktum är att vi höll ett snabbare kilometertempo idag än igår. 24 km tog cirka 1.42 h, dvs 4.16-tempo mot 4.17 igår. Jag hade även en piggare och rappare känsla i kroppen idag. När det blev jobbigt tänkte jag kaffe och semla, kaffe och semla, kaffe och semla...

När vi körde hem spekulerade JW i varför han tror jag ofta är pigg efter långpass, till skillnad från honom. Min idé om att jag alltid gillat och utövat fler och mer långpass än honom, pulveriserade han genom att säga Jag undrar om det kan ha att göra med ditt fettpåslag? Fettpåslag? Ett nytt ord? Jo, för mitt s.k. fettpåslag gjorde att min energi håller längre medan han blir hungrig och energilös efter mer än 1.5 h belastning...
Hur det än var med det, så blev det en efterlängtad premiär efter skidturen tillsammans med Malin, Odin och Alvar! Perfekt med både kolhydrater i vetebullen och protein i vispgrädden och mandelmassan!
Tre bilder på en fin stund. På sista bilden tycker jag man verkligen ser hur Malin och Alvar "pratar" och tittar på varandra med en blick full av kärlek.
Under kvällen har jag vårstädat! På fredag ska jag lägga på min nya vårduk och köpa en bukett tulpaner!

9 kommentarer:

andreas sa...

Kan man inte få en förklaring vad ett fettpåslag är ? kramar

Elina sa...

Ja, vad menar han med fettpåslag? Är han inne på det där med att vi tjejer har mer fett än killar nu igen... Han höll ju på med att rycka oss i armarna på vallen haha!

Ljuvlig dag minst sagt! Alvar kommer växt så himla mycket när jag kommer hem....

Elina sa...

Systrarna fleece!

Andrej sa...

Sv: Du kanske saknar styrketräningen men du staplar ju mil så det räcker till månen!

JW sa...

Jo, såhär är det. När energidepåerna i kroppen tar slut så börjar kroppen istället ta av fettreserverna(?). Därför tänkte jag, faktiskt helt seriöst att Jonna kanske hade ett snabbare fettpåslag än jag..

Det kan tilläggas att jag inte anser att Jonna på något vis är småfläskig utan världens snyggaste unga tjej, utan det är mer det genetiska jag tänker på i detta fall!

Annika sa...

Jiisus vad snabb du är! Vasan kommer gå som en dans! :)

Ska du köra nåt seedningslopp för att komma upp i startled?

Emelie sa...

Fina bilder! Och härlig tavla full med vår! Har du pysslat ihop den själv? :)

Undrar varför inte jag aldrig har märkt av nåt fettpåslag :)


JW - älskar din kommentar :)

/ Em

mbh sa...

åh vilket bra inlägg!

malin sa...

fint uttryck - fettpåslag! Däremot började även jag associera till den mindre smickrande tolkningen av ordet. Men absolut, det sägs ju att det både finns viss genetik i sådant samt att man faktiskt BLIR bättre på sådant som man gör ofta, i detta fall använda sig av fettdepåer under ex långpass =)

trevlig läsning, jag kommer tillbaka!