onsdag 25 januari 2012

Att leva nu och här

Ett par gånger under mitt hittills 1.5 år som 80 % arbetande har jag mötts av skepsis. NU? Nu när du är ung och kan samla ihop till en bra föräldrapenning/sjukpenning/pension. Från början sökte jag en tjänst som inte var mer än 80 %. Så småningom fick jag erbjudande om att börja arbeta heltid, men valde att tacka nej till det... Det gick fort att vänja sig vid en extra dag ledigt i veckan!

De allra flesta verkar dock tycka att det är en underbar lyx jag har Min alldeles egen onsdag då jag kan göra precis vad jag vill. Jag har full förståelse och respekt för att man av ekonomiska, praktiska eller arbetsmarknadsrelaterade orsaker inte har möjlighet till detta. Men om du har möjlighet... våga prova!

Visst har det frestat på ekonomin. En av oss studerar och jag arbetar inte heltid. Men JW har alltid stöttat min vilja till detta. Antagligen för att han ser vad dessa dagar gör med mig.

Jag tror aldrig att jag kommer att ångra dessa dagar. Jag tror inte jag kommer sitta som pensionär och ångra att jag gav mig själv det här nu. Jag hoppas inte det. Vad vet vi egentligen? Jag vet inte hur gammal jag blir, om jag får vara frisk genom livet. Just nu kan jag njuta av dessa dagar, fylla dem av kärlek och liv. Just nu lever jag och då vill jag leva fullt ut. Ett människoliv är inte långt och för mig är inte att arbeta heltid det viktigaste som finns. Oavsett om jag börjar jobba heltid igen kommer jag alltid bära med mig dessa dagar.

När jag satt och tittade igenom bilder från onsdagar det sista halvåret känner jag en ännu större glädje och tacksamhet. Alla dessa stunder som berikat mitt liv, mina veckor. Allt dagsljus jag fått, alla stunder tillsammans med min föräldralediga syster, vänner, långpass som sprungits och skidats, all god mat jag orkat laga... Jag tror jag ska bli ambassadör för 80 % arbete!
ONSDAG den 11 januari.
ONSDAG den 7 december.
ONSDAG den 30 november.
ONSDAG den 9 november.
ONSDAG den 12 oktober.

ONSDAG den 21 september.
ONSDAG den 7 september.
ONSDAG den 31 augusti.

14 kommentarer:

Emelie sa...

Va härligt! Tänk så skönt det skulle vara!

Frida sa...

Jag förstår precis vad du menar Jonna! Jag jobbar 77% och skulle inte vilja ha en procent till (fast jag jobbar extra emellanåt, men då har jag alltid ett val) Det ät viktigt att leva IDAG och må bra, det finns så mycket mer än bara jobb!

Elina sa...

Förstår dig också! Känner redan hur ovant/drygt det kommer bli med jobb måndag-fredag efter att ha varit "flexibel" student.... Tycker du gör helt rätt sis! Det ser väl vem som helst på bilderna :)

Anonym sa...

Lyllos dig! Bra val! Verkligen! Man lever bara här och nu!

Anonym sa...

Om du är ambassadören så kan jag vara charges d'affaires. Att vara ledig tre dagar i veckan är verkligen suveränt. Själv äter jag frukost och läser tidning i evigheters evigheter. Och sen blir det oftast en liten löptur. Ren och skär lyx!

Ulrika sa...

Kloka Jonna! Jag har inga som helst problem att förstå ditt val och funderar själv på att göra något liknande. Att spara till pension/föräldraledighet - suck. Så kan man ju inte hålla på och tänka. Livet är idag och dina onsdagar har du alltid med dig.

Karin sa...

Ja, (mp) va fan hände med 6tim arbetsvecka??? Jag tror (vet) hur lätt det är att lockas av mer pengar. Men vad hare man alla pengar till?

Löpning & Livet sa...

Du är klok du! Funderar på att ev jobba 80% i höst när Sixten börjar dagis. Har vi klarat oss nu när en är föräldraledig så borde vi ju klara oss sen när båda jobbar, även om jag jobbar lite mindre. Dessutom jobbat jag ju eg mer ön heltid med mina klasser och mitt egna lilla miniföretag...

andreas sa...

härligt jonna, kvalitetstid kan man inte få nog av kramar

mbh sa...

det är tydligt att dessa onsdagar gjort skillnad för dig! och mig! det är nog få som kan säga att de inte har råd för det handlar så klart om prioriteringar i livet. men vissa kanske tackat ja till 1n 100% tjänst (som mamma) och då har man inte "rätt" att gå ner i tid va?

För mig blir det nog max 80% i höst. Har man barn har man rätt att gå ner till 75%. Det är ra! men alla borde ha den möjligheten. puss

LinaTriathlet sa...

När jag väl ska börja jobba skulle jag gärna vilja ha en ledig dag i veckan! Fina onsdagar du har haft och du kommer ha många fler att se fram emot! Så härligt! :)

Jo jag tror att simtekniken har satt sig lite grann i alla fall! :) Känns bra inför sommaren!

Kram på dig!!

Jessica sa...

Hurra för dig! En dröm jag också har. :)

mikael sa...

Du gör helt rätt! Jobbet stjäl så mycket av fritiden ändå :)

Nästa år tänker jag gå ner i arbetstid för att kunna få extra tid med min son.
Naturligtvis ska jag också vara pappaledig :) Efter semestern stämplar jag in föräldraledighet och är hemma från mitten av augusti till årsskiftet. Ska bli kanon!

Anonym sa...

Jag är SÅ med dej på det här, förstår till fullo!