lördag 11 december 2010

Bernt är löpare!

Bernt och Karin, min fästmans farföräldrar, är underbara människor och jag älskar dem mycket. Och Bernt är en löpare av klass. Jag älskar att höra honom berätta om sitt liv som löpare... och det finns mycket att berätta! Han började springa tidigt, och sprang sitt sista Lidingölöppet 1999, 10 km-klassen, 72 år gammal! Då sprang han milen på en timme. En tid många som är 40 år yngre inte kan prestera.
Lidingö var hans favoritlopp, särskilt 15 km-klassen som han har gjort väldigt bra tider på. Bernt var medeldistanslöpare, 5000 m var hans bästa distans men han kunde utan problem "träna 30-35 km"...
*
Att kunna träna, tävla och prestera så bra tider är en prestation i sig. Att göra det när man dessutom har tuffa, fysiska heltidsarbeten på skift, som bagare och industriarbetare och är familjefar - det är ännu större!Den här träningsdagboken visade Bernt mig förra helgen. En diamant för mig, jag läste varje sida med stort intresse.Jämn löpning 11 km, 42 min... Klubbmästerskap i terränglöpning 6 km. Bernt kom trea på 21.31. Dagen efter "lätt stukning". Det gör ont att springa fort.Något jag lärt mig av Bernts träningsdagbok, för att bli en bättre, snabbare löpare (om det är det man vill uppnå)
-Fartträna mera! Hans träningsdagbok var smockfull av kreativa intervall-, ryck- och fartleksträningar.
-Tävla mera! Tävlingar ger erfarenhet och du kan lära dig dina gränser, du får självförtroende och vet vad du kan!
*
Och framför allt annat, träna med glädje! Kärleken till ett aktivt liv genomsyrar Bernt och Karin tycker jag. Jag har aldrig träffat så glada och positiva människor i hela mitt liv, som så ofta säger orden underbart och fantastiskt!

Vann matchen 80-45? Jag vet inte vad det betyder.

Bernts personbästa är följande: 5000 meter - 15.40, 10 km - 33.50, 15 km - 1.04. För mig är det helt sanslöst, 5 km på 15:40. Jag springer inte 100 meter i det tempot (3.08 min/km)...

Bernt och Karin är fortfarande engagerade i idrotts- och löparvärlden. De har varit funktionärer på varje Vätternrunda sen starten, de är funktionärer på Baltzarloppet ("Sveriges vackraste halvmara"), hedersmedlemmar i Motala AIF, åker och tittar på DN-galan och Finnkampen...Kärlek!

6 kommentarer:

JW sa...

Otroligt fint inlägg jag blev väldigt rörd...

Andrej sa...

Sanslösa tider. Helt makalöst. Snacka om att vara i en egen division.

Elina sa...

Ljuvligt! Vilken guldgruva för dig! Både dagboken och Bernt och Karin!

Malin sa...

Underbart! Vilka människor! Lyckliga du som har dem i ditt liv :)

Ulrika sa...

Vilken inspiration! Och vilka tider, herrejesus..

julia sa...

åh vad roligt det var att få en smykik in i träningsdagboken! älskar den där snirkliga handstilen också:) och vilka tider sen!