tisdag 10 april 2012

Recept på jobbig intervallpyramid

Det finns ett ordspråk Inget ont som inte för något gott med sig... Om man vänder på det blir det Inget gott som inte för något ont med sig. Jag fick med mig en förkylning hem från påskfirandet. Det bröt ut igår och jag hoppas att det denna gång blir en snabbvariant!

Innan det hann jag med några träningspass. Årets sista skidtur i strålande solsken. Styrketräning på stuggolvet vilket resulterade i träningsvärk i magen efter favoritövningen (jag ska visa på bloggen någon dag)

Tre löppass blev det också, torsdag, fredag, söndag. Två av dem blev riktiga kvalitetspass!
-Ett progressivt distanspass där vi startade lugnt och ökade under sista kilometrarna.
-Ett intervallpass. Jag och storebror körde en klassisk intervallpyramid som jag kan rekommendera....

Recept på ett jobbigt intervallpass
Värm upp med lugn jogg. Spring sedan 1-2-3-4-4-3-2-1 minters intervaller. Vila hälften så länge som den sista intervallen du sprang! Efter 1 minuts-intervallen gåvilar du 30 sek, efter 2 minuts-intervallen vilar du 1 minut osv.

Vi krämade på ordentligt och höll under intervallerna 3:45-4:30-tempo. Totalt kmfart för passet blev 4:34-tempo och då är det inkl. betydligt lugnare upp- och nerjogg. Snabbt snittempo för mig! Det är riktigt tufft på pyramidens topp... när det vänder nedåt igen är man riktigt trött och hinner inte återhämta sig mellan intervallerna, precis som det ska vara.

Det är riktigt kul att springa intervaller tillsammans med någon annan! Överlag har jag njutit av lyxen att träna tillsammans under påskhelgen. Under söndagens distanslöpning till Marabäcksvägen hade jag hunden Greta med mig. Fast jag var trött med begynnande förkylning så snittade jag 5:18, jag säger som Karin sagt - fart föder fart.

(Och lite sur är jag. Jag har ett bra flow med löpningen, fixade #Påskutmaningen och har nu börjat med kvalitetspass enligt planeringen, då blir jag förkyld igen. En månad fick jag vara frisk.)

5 kommentarer:

mikael sa...

3.45 fart är riktigt fort. Det är vad jag brukar försöka snitta på mina 1000 m intervaller.

Fantastiskt bra jobbat!

Ser att du haft en helt underbar påsk!

Jonna sa...

Alltså, det är ju "bästa-tid", dvs ingen fart jag höll några längre perioder ;) men ganska ofta när jag kikade ner på Garmin höll vid runt 3.55-4.00 fart.

Elina sa...

Ja, det blev allt ett litet träningsläger för dig under påsk. Inte helt oväntat förstås! Jag tänker inte ge mig på ditt recept själv... Men kanske tillsammans med dig i sommar, runt limsjön, som förra sommaren.

Ulrika sa...

Shit så snabbt och bra! Och din påsk ser ljuvlig ut. Men fasen för förkylningen, hoppas verkligen att det är en kort och lugn variant.

Anonym sa...

Hur blev det med det där mycoplasma-testet, kollades det på dej sen sist och slutligen? Jag bara undrar eftersom det klassiska mönstret då jag hade mycoplasma var just det där.. att träna relativt lågintensivt funkade, men så fort jag tog i med ett tuffare intervallpass eller tävling, så kom förkylningen eller febern som ett brev på posten två dagar efteråt..


Hoppas såklart att det INTE är det och helt säkert kan det vara en alldeles vanlig vårförkylning, men kräv att de kollar det på dej igen ifall du börjar känna igen mönstret och så fort som möjligt få det åtgärdat! Känner du dej mera trött än normalt, får problem med ditt HB eller annars märker att återhämtningen och kroppen inte är som den brukar vara..? Var på din vakt!

Annars kanonbra pass du gjort under påksen! Jag gillar klassiska pyramin intervaller och dina tider var ju grymma! :)