söndag 15 april 2012

Ingen sockrig vecka

Om jag håller ut hela söndagen utan att stoppa i mig godis eller kaffebröd, så har jag denna första vecka lyckats  att hålla mig till två dagar. Det känns som en bra balans, två dagar när det är okej och fem dagar då jag försöker låta bli. Till eftermiddagskaffet idag åt jag två kiwi med kanel och sötmandlar. Om det är lika gott som ett välgjort, frasigt, danskt wienerbröd? En bit morotskaka? En chokladbit? Nej, det är det inte. Men det är helt okej.

Och jag står fast vid att det är obehagligt att känna sig beroende. Igår kväll var det en mindre kamp för att stå emot mitt sockersug. Jag vill inte att det ska vara så.

Frågan är hur man ska se på alkohol? Alkohol och träning är ett stort ämne, värt ett inlägg i sig. Men alkohol, öl, vin och drinkar, innehåller ju även en hel del socker. Jag dricker nästan ingen alkohol och har ofta tänkt att jag kan väl äta extra godis och kaffebröd, för jag dricker ju så sällan...

Att skriva på bloggen om mat, socker och alkohol kan kanske upplevas som störande. Jag tycker att det är ett svårt ämne att skriva om på ett bra sätt. Det är lätt att låta förmanade, mästrande, onyanserad. Jag tror att de flesta som känner mig vet att jag på intet sätt har ett komplicerat förhållande till mat. Jag vill inte döma någon annan efter hur de väljer att äta. Nu väljer jag att dela med mig av en liten tårtbit hur jag tänker kring detta och hur jag försöker få i mig mindre raffinerat socker. Det är ju en liten del av ens totala mathållning och även om en person låter bli socker kan man ändå ha en kass mathållning, precis som en person som äter mycket godis och fikabröd på hela taget ändå kan ha en sund mathållning.

Jag citerar kloka Sofie Ibland irriterar jag mig dock stort på debatter kring kost, filosofier, sunt förnuft och vad som är rätt och fel. Det finns fall där man tror så starkt på sin egen filosofi att det inte finns utrymme för att ifrågasätta. One size fits all, eller egentligen my size fits all, vilket vi alla förhoppningsvis vet att inte stämmer. Som tur är väljer man ju själv vad man läser, och mässande om vad som är rätt och fel har jag inget större intresse av. (Citat Sofie)

2 kommentarer:

slans sa...

Nej, det är inget lätt ämne. Finns så många åsikter... Så många rätt och fel, eller inga alls.

Men du kanske kan ha en klick kesella i eller nåt? Det där såg faktiskt inte speciellt gott ut. Jag får säga så, för vi är familj ;)

Jonna sa...

Skulle helt klart varit bättre med kesella eller turk-yoghurt. Hade inget sånt hemma tyvärr.