torsdag 12 april 2012

In i ringen - starta sockermatchen

Efter en vår där jag släppt alla hästar lösa vad gäller mathållning så vill jag nu strama upp tyglarna. Det handlar inte om något måste, jag vill det för jag vet att jag mår bra av det.

Självklart kan man släppa efter ibland, men jag vill fatta beslut som jag vet är bra för mig. Att vara sockerkickad är inget jag mår bra av. Jag mår bra av riktigt lagad mat och bra råvaror. När jag lever på smörgåsar och fikabröd mår jag inte bra varken psykiskt eller fysiskt.

Alla som tränar ofta får ibland kommentaren men DU kan väl äta vad du vill, jämt? DU som tränar så mycket!

Faktum är att ju mer jag tränar, desto bättre vill jag äta. Jag vill fylla kroppen med bra bränsle. Jag vill ge mig själv bra förutsättningar till att kunna genomföra den träning jag vill.

Men sen är det sockret... jag älskar fika! Men det går att fika gott utan att äta socker hela tiden. Frukt, russin, nötter, grovt bröd, egentligen tycker jag att det är minst lika gott som fikabröd och godis. Visst - frukt innehåller också socker, men det innehåller även fibrer och vitaminer. Och frukt är "ren" föda, inte processad som vitt socker.

Socker är skit. Tyvärr är det sanningen. Socker och light-produkter triggar kroppen negativt. Det skapar ett beroende och vill-ha-mer system. Tillsatser (i t.ex. läsk och godis) retar och stressar kroppens system. Det är därför bättre att äta mat så fri från tillsatser och socker som möjligt. Såklart är det även därför bättre att i möjligaste mån äta ekologiskt.

Därför tror jag också att det är bättre att äta en skiva sockerkaka gjord på hyfsat bra råvaror, än att äta knallgrönt godis. Det här är min egen uppfattning och den är inte vetenskapligt underbyggd. Men visst känns det ganska logiskt?

Jag tänker försöka att bara äta fikabröd och/eller choklad två gånger per vecka. Fredag och lördag. Det låter enkelt, men när jag tänker efter blir det nog ofta fyra-fem gånger per vecka i dagsläget. Fredag, lördag, söndag, kanske onsdag... och sen något kalas eller annan bjudning då det "inte går" att säga nej. Jag har inte direkt försökt stå emot heller. En liten chokladboll slinker så lätt ner.

Och jag ska skärpa upp matlagningen och bli ännu bättre på att handla ekologiskt!

Jag börjar med en månad och utvärderar sen! Hittills denna vecka står det 3-1 till mig i sockermatchen.(#sockermatchen är ett namn inspirerat av Sofy)

13 kommentarer:

Ulrika sa...

Jag älskar också fika! Godis klarar jag mig utan, men de där mysiga fikastunderna.. nej det är svårt. och det är ju inte samma sak med en slät kopp kaffe. Men lycka till med sockermatchen - när man väl kommit fram till att man verkligen vill ändra nåt brukar det ju inte vara så svårt att genomföra. För en period åtminstone..

Snorkkis sa...

Jag tycker att du resonerar väldigt klokt. Och jag reagerar likadant - när jag tränar mycket blir jag hungrig på riktig mat, och när jag inte tränar äter jag mer snask och är inte hungrig alls då jag ska äta de riktiga målen.

Heja dig i sockermatchen!

Jonna sa...

Jag ska absolut inte sluta fika! Haha, det klarar jag inte. Men kanske ibland fika annat än kaffebröd. En slät kopp kaffe är jag hellre utan.

Anonym sa...

Bra inlägg - precis vad jag också behöver göra! Ser det som en utmaning - taget! : )

Emelie sa...

Aha är det #sockermatchen som gäller nu :) jag är på! Älskar fika men det blir inte så ofta. Helgerna är fällan, fram fre och lör kvällar... Men man måste få unna sig och förbud triggar bara mitt sug mer :)

Jonna sa...

Absolut, inga totalförbud fungerar. Risken är ju att man då frossar i allt när man väl tillåter sig.

slans sa...

Jag försöker att hålla mig till helger och det går rätt bra när jag är i Uppsala. Vi har inte massa hemma som går att nalla av, det gör det enklare. I Leksand släpper jag dock alla hämningar :)

andreas sa...

man kan väl fika varje dag och äta bra? en frukt till kaffet? då tar jag då hellre en slätkopp ;) kramar

LinaTriathlet sa...

Bra med unna-dagar på helgen!! Jag brukar unna mig något gott fre och ibland lördag :)

Karin sa...

WO eller knock out för mig på denna tyvärr. Även om du har superrätt!

mikael sa...

Haha, jo jag känner igen mig.
Älskar fika. Kanelbullar och annat gott åker gärna ner i magen.
Försöker skärpa upp mig och inte äta sånt 5 ggr i veckan. Men det är svårt.

Annars resonerar jag som så att ät vad du vill bara du trivs med dig själv.

Anonym sa...

Nice! Vet du, i måndags inledde jag också en match mot sockret! :D Ska blogga mera om det i helgen! Nu kör vi! :)

Malin sa...

jag kämpar varje dag med detta men nu har vi haft så mycket gäster o då känns det nästan lite snålt att inte bjuda på nåt sött :/