torsdag 18 augusti 2011

Sluta köp tyskt och dansk griskött!

Jag känner mig på hugget för tillfället! Min uppmaning är klar som korvspad - sluta köp och ät danskt och tyskt griskött!

Billigt danskt och tyskt griskött väller in i Sverige. Det svenska grisköttet är dyrare - av en anledning! Läste följande i Dalarnas tidningar: Tyskt och danskt griskött ligger mellan 13 och 14 kronor kilot men det produceras enligt EU:s regler i trånga burar och där kultingarna tas från suggan efter drygt tre veckor medan en svensk gris får vara hos mamma i upp till sex veckor, med tillgång till strö och betydligt större burar. (http://www.dt.se/nyheter/dalarna/1.3645266-tufft-for-grisbonderna)

Tänk på det nästa gång du köper dansk fläskfilé! Visst, det är en prisskillnad och jag har full förståelse för att folk har klent ställt. Men är det då inte bättre att t.ex. äta vegetariskt en extra gång varje vecka än att köpa billigt tyskt kött? Det är bra både för formen, hälsan och miljön...

Grisbonden Thomas Arkeberg fortsätter: Jag tror inte att konsumenterna vet hur stora skillnaderna är. Folk måste få upp ögonen för att man i andra länder klipper grisarnas svansar, använder mer antibiotika, har trånga burar och grisarna har inte tillgång till strö...

Det är vi konsumenter som kan göra förändring!

8 kommentarer:

Slans sa...

WORD!

Karin sa...

Eller hur!?
Dessa hemska villkor (delvis även i Svea Rike...) för kor, grisar osv var anledningen till att jag vägrade äta kött från det att jag var 13år.

Malin, Jonna och Elina sa...

jag har ju också varit inne på detta och sedan länge köper jag bara svenskt. Det är värt de extra kronorna. dessutom vill vi ju gärna ha djur omkring oss i hagar och bondgårdar!

Malin sa...

Håller med dig helt! Vi köper alltid svenskt kött. I höst ska vi försöka köpa en älgkalv om vi får chansen. Vilt känns som det absolut bästa alternativet.

andreas sa...

va duktig du är, men jag tänker då fortsätta värna om mitt danska arv :) kramar

Sofie RW sa...

Bra att du uppmärksammar detta Jonna! Och hoppas att falskingen försvinner!

Frida sa...

Bra Jonna! Det är så skönt att det finns fler som väljer att inte stödja detta! Jag skulle aldrig, aldrig någonsin köpa något annat än svenskt.

elly sa...

helt rätt! det är ju lätt för mig att säga, eftersom jag äter vegetariskt alla dagar i veckan, men måste man verkligen äta så mycket kött att man inte har råd att köpa det från sverige?