tisdag 23 februari 2010

Fun light, kalorijägarna och de oinspirerande bloggarna

Dags att sticka ut hakan! Enligt min mening finns det flera olika sorters bloggar, både inom tränings- och livsstilsgenren och andra genrer. Det ena är de som faktiskt är inspirerande och glädjande, det andra är de bloggar som skapar mer prestationsångest än något annat. Jag skulle vilja gå så långt som att påstå att en del är riktigt dåliga förebilder.

Jag blir trött och litet ledsen när jag läser unga tjejer – för det är ju mest tjejer – som skriver bland annat om kalorijakt, träning i syfte framför allt att fettförbränna, toppa "strandkroppen" inför sommaren, definiera muskler. Det är säkert mångas mål, men vad är syftet med att skriva om det? Att inspirera? Knappast.

Det finns bloggare som i ena meningen skriver om deras vilja att inspirera, influera och peppa och i andra andemeningen skriver att istället för att äta glass, blanda lätt-kesella med fun light istället för att spara in kalorier. Och kvällsfika inte, för guds skull! Och jag ska klara tusen armhävningar och chins och dipps och chips och allt vad det är till sommaren…

Jag har heller aldrig riktigt förstått vitsen med att flasha magrutor och liknande på bloggen. Det är jättetrevligt med bilder på bloggaren! Men att rada upp sådana bilder känns det mer som ett eget hävdelsebehov än inspirationsvilja att göra det. Och det kanske inte är fel att vilja hävda sig emellanåt heller? Men att kalla det för en vilja att inspirera ekar ihåligt för mig. Det finns ju såklart även många ännu mera tränade personer som aldrig skulle drömma om att lägga ut dylika bilder på sig själva.

Missförstå mig rätt, det är ofta inspirerande att läsa om folk som klarar sina drömmars mål! Om allt ifrån viktnedgång till nya personbästa. Men när inte är ett sunt liv, psykiskt och fysiskt välmående är i fokus, utan snarare prestation, resultat, jämförelser med andra så blir det mest tröttsamt.

De bloggar som faktiskt är riktigt inspirerande, är de jag vill tipsa om i min länklista. Det finns säkert många, många till! Men även tyvärr många som jag då och då kraschar in på, och blir mest trött och ledsen av. De är varken sunda, hälsosamma eller glädjande och allra minst inspirerande, varken för mig, andra unga tjejer och alla andra.

12 kommentarer:

emelie sa...

håller med.... hälsa verkar betyda lite olika för människor....

Anonym sa...

Tänkvärt inlägg som alla borde läsa! Lycka till på tävlingen på lördag!

elina sa...

bra att du vågar sticka ut hakan sis! och du har helt rätt så klart.

andreas sa...

klokt skrivet kära du kramar

Stina sa...

Håller med, ibland verkar folk nästan självdestruktiva..

Frida sa...

men ursch o fy! jag fick nog av mina fiskar när jag hittade en i diskhon. På toaletten känns det mer okej, men när de börjar röra sig bland maten känns det genast mer äckligt!

Frida sa...

helt rätt skrivet!

Fridah sa...

Jag håller precis på med en krönika om det där. Sedan har jag bloggat om det innan. United we stand, syster. http://indiepopochskit.blogg.se/2010/february/jag-horde-inget-jag-sag-inget-jag-sa-inget.html

Sofie RW sa...

Väldigt bra av dig att sticka ut hakan! Man borde verkligen tänka på att man kanske tom. fungerar som förebild för vissa. Jag tror dock att jag av någon anledning lyckats hålla mig från att halka in på denna typ av bloggar; men verkligen tråkigt att den hetsen finns.

pfunke sa...

Hinner inte kolla så många bloggar men jag håller med. Vad trevligt att jag får vara med trots att mitt kommentarssystem inte är lika bra som ditt ;-)
tips på en kul blogg http://nezdiary.blogspot.com/

Malin sa...

bra jonna. saknar lite mer ilska på mi egen blogg :) puss

Anonym sa...

maste kolla:)