måndag 10 juni 2013

Köttiga tankar

Kött, kött, kött. Efter hela förra veckans grillfrossa (jag tror att vi grillade minst 4/7 kvällar) känner jag mig fortfarande däst som en lejonhanne på savannen.

Nu är jag riktigt trött på kött. Det känns inte heller bra att äta så mycket kött, både av etiska och hälsomässiga skäl. Jag har ju varit vegetarian i ett antal år och vill egentligen äta begränsat med kött, och framför allt äta "bra" kött (alltid svenskt, helst vilt, i andra hand lokalproducerat osv.)

Världshälsoorgansiationen rekommenderar ett äta HÖGST 500 gr rött kött i veckan då ett högre intag kan öka risken för mag- och tarmcancer. Rött kött innebär i princip allt kött frånsett fisk och fågel. Om man inte bryr sig om det etiska, så kanske man ändå bryr sig om sig själv och sina närstående så pass att det känns aktuellt att minska köttmängden?

Så, ett sommarlöfte - jag ska verkligen försöka äta betydligt minde kött framöver.
Många bra vegetariska recept finns på Systrarnas receptsamling!

8 kommentarer:

Elina B Hansen sa...

Det tenderar onekligen att bli mycket kött och potatis den här årstiden... Och ja, egentligen alla årstider. Skulle gärna få tips på bra vegetariska alternativ att grilla! OBS, inte halloumi!

Andréa sa...

Just sommar och grill är enda gången jag kan sakna kött pyttelite. Inte så mycket att jag skulle testa (vilket iofs inte skulle vara någon katastrof), jag tror jag skulle få lite kväljningskänslor av konsistensen. Men det luktar ju så himla gott av grillat kött!! men hallumi och grönsaker är faktiskt minst lika gott.

Tänk om alla resonerade lite mer som du. bara BRA kött, svenskt ekologiskt, närproducerat osv. Samt åt minst hälften av måltiderna vegetariska. Vilken skillnad det skulle bli ändå.

Jonna sa...

Jag vill gärna också ha tips... halloumi - nä, det gillar jag inte insåg jag i helgen senast. Smakar mest salt och gummi :)

Sofia sa...

Halloumi bör du inte äta när du är gravid ......

Jonna sa...

Halloumi går bra enligt Livsmedelsverket!

mbh sa...

Jag äter hellre lax än kött men jag vet inte om det är så bra ut miljösynpunkt heller....

Caroline - Klara,färdiga,Spring! sa...

Bra tänk!
Jag äter rött kött väldig sällan.
Aningen oftare nu när det är grillsäsong men väljer ändå kyckling, vegetariskt eller fisk om jag får bestämma.
Dels för att jag mår bättre så och dels av etiska skäl.

Som sagt, vad bra det vore om fler resonerade som dig:)

Ingmarie sa...

Nu för tiden finns det ju miljarder recept på vegomat i alla dess former så det borde inte vara något större problem om man verkligen vill. :-)
Jag har ju svårt att se vad det är som är så svårt med att välja vego. :-)
har klarat mig fint utan (grill)kött i över 30 år.:-)