lördag 25 maj 2013

Förbryllad och förbannad

Att jag är ett fan av Underbara Clara är ingen nyhet! (Och vet ni, en gång har hon t.o.m. kommenterat den här bloggen! Det var när jag skrev om att jag plockat röda vinbär.)

Även om hennes blogg är mysig, inspirerande och vansinnigt kreativ, så älskar jag den ändå allra mest när hon är Arga Clara - och släpper lös samhällskritiken och ger sin syn på jämställdshetsfrågor, barnfrågor och politik. Hon skrev om amning tidigare i veckan på ett bra sätt, läs det här!

Härom dagen skrev hon ett så bra inlägg - angående den KRITIK (!!!) hon får för att hon tränar och ibland bloggar om det. Det handlade om att "kvinnans kropp är allmän egendom". Detta är något jag och många andra får erfara ständigt - även när det handlar om "mammakroppen"...

Det tycks nämligen vara så att en gravid kvinna - eller en nyförlöst kvinna - är allmän egendom. Dels att kommentera hur stor eller liten man är, hur magen ser ut och ta på magen. Det kan ibland vara rena övertramp som får mig att undra vad syftet är, vill man oroa eller sätta igång funderingar när man t.ex. kommenterar att en kvinnas gravida kropp är "för liten, är du säker på att allt är som det ska?" och så vidare. Jag har inte varit med om det, men fått höra att jag är väldigt tjock för att vara i den vecka jag är i. Tack för jämförelsen!?

Även de nyförlösta verkar få höra en hel del. Det mesta handlar såklart om hur DUKTIG du är om du snabbt går ner i vikt, kommer i smaljeansen och de gamla kläderna. Men även här kan kvinnor få kommentarer om att man blivit "för smal och utsugen"  och det kan väl verkligen inte vara bra? Jag vet inte varför folk tror att detta ständiga värderande av kroppen och vikten är något som någon mår bra av.

Missförså mig rätt - jag vill gärna prata graviditet och det är helt okej att folk kommenterar att jag ÄR gravid, eller att jag är fin, men värderande omdömen från obekanta eller halvbekanta människor betackar jag mig för.

Någon mer som har erfarenhet av att "mammakroppen" är allmän egendom?


7 kommentarer:

Andréa sa...

Ja, suck!!

Och jag fattar verkligen inte det där kritiserandet av attClara skriver lite om att hon tränar. Skulle hon vara en bättre förebild om hon vár inaktiv och 'tjock' då eller? Det är ju inte direkt så att hon skriver om att hon ska blir 'smal', visar upp bilder på tonfisk och kesella etc eller på något somhelst vis bidrar till den dr omtalade 'hälsohetsen'. Så tråkigt att feministbloggare som jag vanligtvis gillar håller på att kritisera. Hur ska samhället någonsin bli jämställt om tom otroligt medvetna kvinnor håller på att kritisera varandra? Jag avfattar verkligen ingenting!

Saras Träningsblogg sa...

Underbara clara är en superbra blogg!! Och håller med dig helt...även om jag inte är eller har varit gravid...än ;) hehe. Så skulle jag inte vilja att folk gick runt och tog och pratade hur de vill ändå!!

Anonym sa...

Det är verkligen så,man blir som en allmän egendom!Jag har vart med om det flera gånger när jag var gravid.Det sjukaste var när jag var i badhuset och skulle duscha efter att jag simmat så var det en kvinna som kommenterade min mage som jag aldrig träffat och plötsligt stod 6 kvinnor och tittade på mig och diskuterade min mage.Hallå!?Det är fortfarande min kropp och jag är inte så intresserad av att folk tittar ut mig när jag duschar.Kram Marre

Elina B Hansen sa...

Ja, du vet ju vad jag fått höra! Det är fullkomligt knäppt det där! Heja Clara!

Emelie sa...

Så bra skrivet! Tänker alltid att om jag blir gravid någon gång så skulle jag bli hemskt obekväm om okänt folk tar sig rätten att ta på magen. Eller som nu, när folk börjar påpeka att "det börjar bli dags". Tack, det avgör jag gärna själv.

elly sa...

Håller med om att det är märkligt hur folk beter sig. Sedan är det väl inte ett dugg konstigt att både foster och mammor utvecklas olika under graviditeten, precis som större barn och de som inte är gravida i allmänhet gör. Sedan handlar det ju inte bara om gravida eller nyförlösta kvinnor, jag får hela tiden upp reklam på Facebook och ser att folk gillar bilder på fullkomligt oproportionerligt smala tjejer med stora muskler på Instagram. "Strong is the new skinny" sägs det, men nu ska man helst vara både och, och extrem åt båda hållen.

Caroline - Klara,färdiga,Spring! sa...

Jag håller verkligen med dig! Och Clara! Så viktigt det är att prata om det här.

Jag är så trött på detta objektifierande, inte pratar man om killar på det sättet?
Tar på magar, eller säger "han som tränar så mycket borde ju vara smalare".

Förra graviditeten med blev jag urless på alla som skulle klappa magen och kommentera "vilken liten/stor mage", hur mycket har du gått upp?" etc. Och sen efter förlossningen skuile det frågas om vikt och bedömas mage och allt vad det var.

Till denna graviditet har jag lärt mig och jag kommer vänligt men bestämt lägga händerna om magen och säga -jag behåller gärna min mage för mig själv. Så kanske jag slipper tafsandet.