fredag 16 augusti 2013

Lovsång till de sociala medierna

Du hör det i fikarummet på jobbet, över axeln, på middagar. Kritiken och myterna kring de sociala medierna. Dagens generation umgås ju inte längre! De stirrar bara på sina skärmar! De går hem var och en till sig och pratar via telefon och dator. För att inte tala om all mobbning som sker via sociala medier! Det är fruktansvärt! Skrämmande! De har fått så dåligt språk, de pratar bara i förkortningar och skriftspråket har blivit så dåligt. Och ska det vara nödvändigt att visa upp allt man gör på nätet?

Känner ni igen det?

Det finns såklart en baksida av vårt användande av sociala medier. Det finns faror och fallgropar. Det kan kännas som att det jag inte delat med mig av, det har inte hänt. Det är tråkigt när ett antal personer på en middag, eller när de leker med sina barn, sitter med varsin telefon och är någon helt annanstans. Och all mobbning, sexism och hat som finns ute i verkliga världen har krupit in även på de sociala medierna som en dyngstinkande orm.

Men vad sjutton! Framsidan och fördelarna är ju så många fler. Och det här handlar om utveckling, det går inte att stoppa eller hejda. Vi måste bara förhålla oss till det och hantera det. Oavsett vad ni tycker om det, så kommer det att vara en del av era barns vardag och livsrum. Att ställa sig utanför det är inte lösningen, lika lite som lösningen är att ställa sig utanför övriga samhället för att man inte gillar allt i det.

Jag har tappat räkningen på alla jag lärt känna genom åren, sedan jag började blogga, skaffa Facebook, Twitter och Instagram. Det är personer både i hemkommunen, som jag aldrig pratat med innan men som jag via sociala medierna lärt känna och börjat umgås med. Det är även personer på helt andra ställen i landet, som jag sedan träffat i verkligheten och som blivit mina vänner. Vi har hittat på varandra och många gånger haft så mycket gemensamt. Vänner jag inte kunnat hitta i grannskapet.

För att nå ut finns det idag ingen kanal mer effektiv än sociala medier. Utan detta hade aldrig Limsjön marathon genomförts, ett arrangemang som verkligen fört människor samman och som beskrivs som ett väldigt socialt lopp. För-arrangemang som "Påskutmaningen" har enbart levt tack vare sociala medier, och ändå har det lockat folk upp ur soffan, inte ner i den!

Och allt jag lärt mig! Genom den kommunikation jag haft med andra via bloggar t.ex. Nästan allt jag lärt mig om träning sista åren, har jag lärt mig här. Genom er, bloggläsarna, feedbacken, kommentarerna, diskussionerna, era bloggar. Jag har blivit förundrad, frustrerad, förbannad, förvånad, underhållen och lärd.

Och vet ni, igår satt jag i ett vackert hus utanför Leksand och åt blåbärspaj och drack kaffe tillsammans med två tjejer och deras döttrar. Den ena har jag helt lärt känna via sociala medier, den andra har jag tidigare varit bekant med men inte umgåtts med. Nu satt vi där i flera timmar och faktiskt pratade vi alldeles på riktigt med varandra.

4 kommentarer:

andreas sa...

ja det är bedrövligt och fantastiskt :) kramar

Anki sa...

Fördelar och nackdelar ja och jag tycker att alla har samma möjlighet att välja vilken sida man väljer att stå på. Att hålla balans och distans men samtidigt få det bästa ur det, då är det guld och värt mycket! :)

Andréa sa...

Samtliga av mina nyare nära vänner (de som inte är barndoms- eller pluggvänner) har jag lärt känna via bloggen. Är inte det häftigt!!

LinaTriathlet sa...

Träffade många som jag följt via bloggen igår på ironman och det var så fantastiskt kul :)

Stort tack för ditt support och dina ord! Det var en galet tuff dag på banan igår i och med stark vind. Så glad att jag kom i mål! :) idag är jag helt slut i kroppen! Vilar och njuter!